Wie is Pootje in de rug?

Hallo, graag wil ik ons even voorstellen:

Ik ben Marloes Lemmens en woon samen met mijn man en ons zoontje en dochtertje in Son en Breugel. Ons belangrijkste Pootje in de rug is onze hond Lola. Met haar werk ik dan ook samen in mijn praktijk.

Hoe ik gekomen ben tot deze vorm van therapie:

Vroeger wilde ik al graag werken met honden in combinatie met mensen. Helaas was dit toen nog niet mogelijk of je moest kiezen voor een opleiding als dierenartsassistente. Maar ik wilde ook graag werken met mensen. Daarom ben ik een opleiding gaan doen richting het sociaal werk, namelijk SPW en daarna SPH.

Tijdens mijn verschillende stages en latere werkzaamheden binnen de verstandelijke gehandicaptenzorg zag ik dat dieren, en met name  honden, een positieve werking hadden op de mensen waarmee ik werkte. Ze kregen meer ontspanning, voelden zich zekerder, zelfs in sociaal opzicht ontwikkelden ze zich beter.  Ik vond deze positieve werking zo fascinerend dat ik er graag iets meer mee wilde gaan doen.

Toen onze hond Lola bij ons kwam bleek al snel dat zij een heel geschikte therapiehond zou kunnen worden.Ik ben dan ook opleidingen gaan volgen en heb cursussen met Lola gedaan. Dit alles heeft geleid tot waar we nu zijn: Pootje in de rug.

De naam Pootje in de rug is ontstaan vanuit het spreekwoord “steuntje in de rug”. Iemand die een steuntje in de rug geeft, ondersteunt de ander totdat hij/zij zelf weer verder kan. Pootje in de rug doet in principe hetzelfde; het is een steuntje voor de ander.

Aangezien het gedrag van een hond veelzeggend is, zowel tijdens de sessies als tijdens de opvang, heb ik de opleiding hondeninstructeur aan de Bolster Academy in St. Kruis te België gevolgd. Door deze opleiding krijg  ik nog  meer inzicht in het gedrag van honden waardoor ik de sessies beter kan leiden en het de hond(en) binnen de hondenopvang nog meer naar hun zin kan maken.

In 2017 ben ik ook afgestuurd als hondengedragsbegeleiding en werk ik via de connectiemethode (Geert de Bolster). Ik volg elk jaar bijscholingen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Curriculum Vitae:

Opleidingen:

2008-2013                                    Social studies, SPH, Fontys Hogescholen te Eindhoven

2015-2016                                    Coachen met assistentie van honden, Pets4care te Doorn

2015-2016                                    Hondeninstructeur, Bolster Academy te St. Kruis-Brugge, België

2016-2017                                    Hondengedragsbegeleider, Bolster Academy te St. Kruis-Brugge, België

Juni 2015                                      Bedrijfshulpverlening (BHV)

Seminars met Lola:

November 2014                            2daagse seminar van Claudia Fugaza. Social learning in dogs, the training protocol.

                                                         Bekend van de methodiek Do as I do.

Workshops gevolgd met Lola:

Juni 2013                          Leren samenwerken, hondenschool Martin Gaus te Eindhoven

Oktober 2013                   Zoeken en apporteren, hondenschool Martin Gaus te Eindhoven

Oktober 2014                   Steppen met je hond, treibal

2017                                    Jachttraining

Werkervaring:

2006-heden                      Werkzaam binnen de verstandelijke gehandicaptenzorg als persoonlijke begeleidster op een woning.

2014-heden                       Tijdelijke opvang voor honden

2015-heden                       Psychosociale hulp aanbieden met assistentie van honden

2017-heden                       Gedragsbegeleiding bij honden